Lisää väreistä
Tällä sivulla kerromme lisää siitä, millaisia värejä kannattaa suosia sisustuksessa ja vaatetuksessa ja mitä nämä värit käyttäjästään viestivät. Tutustumme tällä sivulla vaaleanpunaiseen, valkoiseen, ruskeaan, oranssiin ja mustaan. Millaisia värejä sinä suosit pukeutumisessasi?
Vaaleanpunainen
Vaaleanpunaista ja pinkkiä pidetään yleisesti ”tyttöväreinä”. Niiden voidaan katsoa symboloivan myös viattomuutta. Vankeja tutkittaessa huomattiin, että pinkeissä huoneissa aikaansa viettäneet vangit olivat käytökseltään harvemmin vihamielisiä kuin sellaiset vangit, jotka viettivät aikaansa jonkin muun värisissä huoneissa. Tutkimuksen pinkki huone oli maalattu sävyllä, joka muistuttaa klassisen pinkin purukumin sävyä. Vaikutus tosin kesti vain kymmenisen minuuttia eli tulokset eivät olleet kovin pysyviä. Osa onkin sitä mieltä, että pinkki aiheutti vangeille tietynlaisen shokin, joka kesti sen kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen vankien aikaisemmat käytöskuviot palasivat vanhoihin uomiinsa.
Pinkkiä voidan pitää tummanpunaisen pehmeämpänä versiona eli myös sitä voidaan pitää stimuloivana värinä, mutta hieman pehmeämmällä tavalla kuin tummempaa ”siskoaan”. Osa sukupuolineutraalia kasvatusta suosivista vanhemmista haluaa välttää pinkkien vaatteiden käyttämistä tytöillä, koska heidän mielestään jako ”tyttö-” ja poikaväreihin ei ole järkevää ja koska heidän mielestään pinkki on tytöllä kovin leimaava väri.
Valkoinen
Valkoinen symboloi värinä monia asioita. Se voi symboloida esimerkiksi vaikutusvaltaa tai steriiliyttä. Se voi symboloida puhtautta ja tuoda tilaan aivan uudenlaista tilantuntua. Toisaalta valkoinen väri voi viitata myös pahoinvointiin. Tutkimustulosten mukaan sellaiset työntekijät, jotka tekivät töitä valkoseinäisissä toimistoissa, valittivat useammin voivansa pahoin kuin vaikkapa puna- tai siniseinäisissä toimistoissa työskennelleet työntekijät. Valkoinen väri voikin aiheuttaa sairauden tuntua ja se saattaa väsyttää silmiä. Tämä ilmiö voi tulla esiin siinäkin tapauksessa, ettei ihminen olisi lainkaan sairas taikka väsynyt. Onkin tultu siihen tulokseen, että silmille ei ole hyvä tuijottaa koko ajan valkoista seinää tai muita valkoisia tiloja ja että silmien tulee saada levätä valkoisen katselemisesta. On myös todettu, että tässä suhteessa luonnonvalkoinen on silmille kirkasta valkoista hellempi väri.
Valkoinen on morsianten perinteisesti käyttämä väri, koska morsiuspuvun valkoisen värin on katsottu symboloivan sekä morsiamen puhtautta että tämän viattomuutta. Myös sairaanhoitajat sekä lääkärit suosivat valkoista väriä luodakseen itsestään steriilin kuvan.
Ruskea
Ruskea tuo mieleen luonnon ja maan. Lisäksi siihen assosioituu ajatus luotettavuudesta, lämmöstä ja vakavuudesta. Se voi kuitenkin tuoda mieleen myös sivistymättömyyden sekä huumorintajuttomuuden.
Oranssi
Oranssissa yhdistyvät sekä emotionaalinen että fyysinen hyvinvointi. Sillä on vaikutusta sekä lämmön tunteeseen että ihmisen ruokahaluun. Oranssi voidaan yhdistää myös siihen, että henkilö halua etsiä fyysistä turvaa. Oranssista voi tulla mielleyhtymä myös tunteiden puutteeseen tai tunteiden menetykseen. Runsas oranssin käyttö pukeutumisessa voi viestittää kypsymättömyydestä sekä pinnallisuudesta.
Musta
Musta huokuu voimaa ja valtaa. Muodin parissa se on suosittu väri ja sanotaankin esimerkiksi, että pikkumusta on jokaisen naisen vaatekaapin kulmakivi. Mustan värin suosion takana on myös sen hoikentava vaikutus tai kenties ihmisten usko siihen, että mustat vaatteet hoikentavat kantajaansa muiden silmissä. Mustaa pidetään ajattomana ja tyylikkäänä valintana.
Toisaalta mustaan pukeutunutta ihmistä voidaan pitää myös alistuneena. Papit ovat tästä hyvä esimerkki, sillä he viestivät mustalla pukeutumisellaan alistumistaan Jumalan tahtoa kohtaan. Osa pitää myös mustiin vaatteisiin pukeutuvaa naista miehen tahdon alaisuuteen alistuneena.
Mustaa voidaan pitää turvallisena, hohdokkaana sekä sivistyneenä värinä, mutta sitä voidaan pitää myös kylmänä värinä. Kun käytät mustaa, luo väri ympärillesi tietynlaisen turvallisen muurin. Jotkut saattavat kokea värin uhkaavana, mistä kertoo jo sekin, että pimeänpelko on yleinen pelko.