Lisää väreistä – harmaa ja violetti

Tällä kolmannella sivullamme kerromme lisää siitä, millaisia värejä kannattaa suosia sisustuksessa ja vaatetuksessa ja mitä nämä värit käyttäjästään viestivät. Tutustumme tällä sivulla harmaaseen ja violettiin. Millaisia värejä sinä suosit pukeutumisessasi ja sisustuksessasi? Millaisia mielikuvia harmaa ja violetti väri tuovat sinulle?

Harmaa

Harmaata väriä pidetään yleisesti epävarmuuden merkkinä – sanonta ”harmaa varpunen” on varmastikin useimmille tuttu. Se voi symboloida myös kosteutta tai masennusta. Toisaalta harmaa voi viitata eräänlaiseen horrostilaan sekä siihen, ettei sen käyttäjällä ole oikein energiaa. Tämän näkee hyvin jo luonnon kiertokulussa – siinä, että kesän sekä syksyn jälkeisten muutosten myötä, ympäristön muuttuessa kovin harmaaksi, monet ihmiset masentuvat tai vähintään heidän mielialansa laskee. Harmaata ei kenties kannatakaan käyttää pukeutumisessa kovin runsaita määriä, koska tällöin se voi luoda käyttäjästään kovin epävarman kuvan. Toisaalta harmaa voi viestiä myös siitä, että sen käyttäjä pelkää jonkinlaista paljastumista.

Violetti

Violetti on kovin erilainen väri kuin harmaa ja se symboloi henkisyyttä ja usein se yhdistetään kuninkaallisiin. Violetti yhdistetään monesti myös laadukkuuteen. Se voi symboloida maailmankaikkeutta, tilaa sekä aikaa.
Jos käytät runsain mitoin violettia, saatat huomata pian syventyväsi tutkiskelemaan omaa itseäsi aikaisempaa syvällisemmin ja runsaammin. Vaikka violettia usein pidetäänkin laadukkuutta symboloivana värinä, voivat sen tietyt sävyt tuoda mielleyhtymän myöskin halpuudesta sekä ilkeydestä. Kannattaakin siis olla tarkkana, minkä sävyistä violettia suosii.

Violettia voidaan pitää lämmittävänä voimavärinä ja se sopii erinomaisen hyvin värikylläiseen syksyyn. Lilan voi yhdistää vaikkapa puuteriroosaan. Jos valitset todella tumman violetin sävyn, voit käyttää sitä monessa tilaisuudessa mustan sijaan – Purple is the new black!

Jos käytät kokoviolettia asua, muista kiinnittää huomiota myös vahvaan silmämeikkiin. Violetti huokuu arvokkuutta eikä olekaan ihme, että kuninkaalliset ovat perinteisesti suosineet juuri violettia. Mausteinen viininpunainen sopii erinomaisesta violetin kaveriksi tuoden siihen uudenlaista lämpöä. Jos vielä yhdistät tyyliisi laskeutuvia materiaaleja sekä kiiltäviä pintoja, on ylellinen tyyli valmis. Vaatteiden mallit voivat olla pelkistettyjä, koska jo pelkästään värit tuovat asuusi riittävän määrän hehkua.

Millaisia muita ominaisuuksia yhdistetään tähän kiehtovaan väiin? Ainakin maagisuus, mystisyys ja viisaus kuuluvat ominaisuuksiin, jotka usein yhdistetään kyseiseen väriin. Tiedätkö muuten, miksi väriä pidettiin ennen kuninkaallisten värinä ja miksi sitä pidettiin laadukkuuden merkkinä? Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että purppuraväri oli aikoinaan kallista – se saattoi olla jopa kalliimpaa kuin kulta. Esimerkiksi antiikin aikana tilanne oli tämän kaltainen, minkä vuoksi väristä tulikin kovin haluttu. Vain korkea-arvoisilla henkilöillä oli oikeus käyttää violetteja vaatteita ja kun väri alkoi huveta, ainoastaan keisarillisella perheellä oli mahdollisuus käyttää violetteja vaatteita.

Jotkut uskovat, että violetti valo voi parantaa stimuloimalla entsyymeitä, jotka keräävät soluissamme valoa. Violetin valon uskotaan myös voivan auttaa parantamaan viallista dna:ta. Myös Leonardo da Vinci oli sitä mieltä, että violetti valo pystyi kymmenkertaistamaan keskittymisvoiman ja moni on sitä mieltä, että lastenhuoneessa käytetty violetti on oivallinen keino kehittää lasten mielikuvitusta.
Vaikka violetti onkin muualla maailmassa suosittu väri, vierastetaan sitä jotakin syystä hieman Suomessa. Kuitenkin suomenkielestä löytyy useita violetin eri sävyihin viittaavia ilmauksia, kuten kirkas violetti, lila, syvä purppura, syvä violetti, tumma violetti, punavioletti, sinivioletti, magenta, luumunvärinen, sinipunainen, punertava purppura ja vaalea punertava purppura.

Violetin voidaan katsoa symboloivan myös rakkautta, vaikkakin toisaalta sitä voidaan pitää myös leskeyttä symboloivana värinä. Vaatteissa violettia käytetään yleisesti melko vähän – onpa violetteja vaatteita pidetty joskus jopa huonon maun osoituksena. Kerromme seuraavalla sivullamme violetin mielenkiintoisesta historiasta.